Voor gobans als stenen, kan een nota van inleiding nuttig zijn. Zoals stenen, traditionele Japanse gobans zijn een standaard formaat en worden alleen onderscheiden door het materiaal en de dikte. Beste gobans worden gedaan in het hout Torreya nucifera, een nauwe verwant van de if, de Japanners noemen Kaya, waarvan de meest populaire exemplaren komen uit de provincie Miyazaki. Maar de schaarste van Kaya (tenminste fatsoenlijk formaat bomen) geleid fabrikanten om soorten met vergelijkbare kenmerken te zoeken, eindelijk de vorm van een Noord-Amerikaanse naaldbomen (sitkaspar) dat de Japanse gedoopt Shinkaya, 'Kaya weer'. Voor gobans lagere kosten, de Japanse ambachtslieden gebruik maken van een meer voorkomende boom, Katsura (Cercidiphyllum japonicum). De kwaliteiten van Shinkaya en meer van Kaya zijn duidelijk: hardheid, korrel fijnheid (produceren van een onmiskenbare rammelen bij het leggen van een steen), warme en heldere kleuren, een groot vermogen om te skaten met de leeftijd - plus, in het geval van Kaya, een onnavolgbare geur. Natuurlijk zijn er nog variaties binnen de Kayas, maar ik zal hen sparen voor nu. Er dient echter weten dat er twee grote categorieën gobans: de gebruikelijke raad die op een lijst van variabele dikte geplaatst (5-6 cm wordt aanbevolen voor stabiliteit en levensduur) en de traditionele Goban lopen (zie foto), ook met een variabele dikte, dat is een volledige kast. En net te dromen: dat van de foto, 20 cm dik, is tenchimasa Kaya, de best mogelijke kwaliteit (de lijnen aan de voorzijde van Goban zijn de boom jaarringen, die moest door Daarom is een diameter van bijna twee meter). En nee, we hebben niet op voorraad - de winkel is niet rijk genoeg ...